Mit csinál az idegenvezető?


Kép: Freepik by Upklyak

 

Február 21-én ünnepeltük az Idegenvezetők Nemzetközi Világnapját Ebből az alkalomból igyekszem bemutatni ki az idegenvezető, mit csinál valójában. Helyi lakos? Külföldi csoportkísérő? Gyakorlott utazó? Tanár? Színész? Óvónő? Tudós? Falkavezér? Egy kicsit mindegyik és egyik sem.

Ki az idegenvezető?

Magyarul: idegenvezető. Angolul: tour guide [túr gájd] és nem alien driver [élien drájvör]; spanyolul: guía turístico [gía turísztiko]; németül: Fremdenführer [fremdenfürer] – már a szó is milyen katonásnak hangzik, nemhogy egy ilyen csoportvezetővel feszes tempóban végig nézzük a látnivalókat. Természetesen nem akarom megbántani a német nyelvet és kultúrkört kedvelőket, csak asszociáltam.

Olvass tovább

Húsvét Tokajban

Még néhány nap és itt a Húsvét. A diákoknak is kezdődik a tavaszi szünet. Minden bizonnyal sokan kerekednek fel, és jönnek Tokajba, hogy az ünnep, a szünet egy, vagy több napját itt töltsék. Mit lehet Húsvétkor Tokajban csinálni? Nézzük meg!

Olvass tovább

Irodalmi-színházi március

Paulay emléktábla a szülőházon
A márciusi blogbejegyzés témája az Irodalom és színház sétához kötődik. Miért pont irodalom és színház? A hónap bővelkedik irodalmi és színházi emléknapokban és ünnepelhettük egy Tokajhoz kötődő - színházi berkekben jól ismert - személy évfordulóját is. Hogyan lesz egy lázadó kamaszból színházigazgató? Mindjárt kiderül. 

Olvass tovább

2022-ben a Tokaji sétánál…

Mi várható 2022-ben a Tokaji sétánál? Terveim szerint csupa olyan jó dolog, ami még élménytelibbé teszi majd a sétákat az idei esztendőben. Megpróbálom röviden összefoglalni ezeket.

Igyekszem még rugalmasabb lenni. Keress bátran, ha

 • olyankor jönnél sétálni, amilyen dátumra nincs előre meghirdetett séta, vagy
 • a sétatársaság nem éri el a sétáknál meghatározott minimum létszámot;
 • többen jönnétek, mint 15 fő, esetleg
 • egyéni elképzeléseid vannak, hogy mit szeretnél megnézni és/vagy megkóstolni Tokajban vagy a környékén.
 • Csapatot, közösséget építenél,
 • tokaji élményt ajándékoznál, vagy
 • a fentebb leírtakat variálnád,
 • bármilyen egyéb kérdésed, kérésed van, amiben egy tokaji idegenvezető segíthet.

Gondoltam az egészen fiatal sétálókra is. 6 éves kor alatt a legtöbb séta ingyenes (a Séták menüpontban minden sétánál megadom, hogy gyerekbarát-e az adott séta, azaz babakocsival könnyen bejárható-e).

Sőt, a séta végén a legkisebbek zsákbamacskát húzhatnak ebből a gyöngyös tarisznyából. Apró, nem ehető meglepetések, amelyek a kicsik számára is emlékezetessé teszik a kirándulást.

A régi partnerek, pincészetek és kóstoló helyszínek maradnak és mellett jönnek újak is. Ezek egyelőre titkosak, de ha aktuálissá válnak, közhírré teszem. 2022-ben, újra indulni – egy ilyen hosszú leállás után – némi körültekintést igényel. Ötleteléssel, tervezéssel telnek a csendesebb, év eleji hónapok, hogy aztán a legjobb ajánlatokkal várjuk a Tokajt megismerni vágyókat.

2022-ben bővül a szallas.hu kuponra járó kedvezmény. Már nem csak a felnőtt sétajegyek, hanem minden jegytípus árából jár a 10%-os sétakedvezmény, ha van szallas.hu kuponod.

A közösségi oldalakon is igyekszem aktívabb lenni, minél több képet és videót közzétenni a sétákról, egyéb programokról, ihletet adó élményeimről. Az eddigieket itt és itt nézheted meg.

Városi programok

Ha a sétádat egyéb tokaji programokkal is összekötnéd, akkor ezek a nagyobb események várhatók:

 • 2022. 04. 10.: Országos Állat- és Kirakodóvásár
 • 2022. 06. 03-05.:Tokaji Bornapok
 • 2022. 09. 09-11.: V. Tokaji Utcazene Fesztivál
 • 2022. 09. 30 – 10. 02.: Tokaj-hegyaljai Szüreti napok

De emellett még számos egyéb kulturális és sport program közül válogathatsz. Érdemes böngészni itt, vagy a Tokaji Kulturális Központ eseményei között.

Egy szó, mint száz, lehet előkeresni a túraruházatot, leporolni a szürke unottságot, szétnézni a szállásajánlatok között és hangolódni a 2022-es év sétáira. Remélem minél hamarabb személyesen is találkozunk valamelyik sétán.

Múzeumi világnap – Tokaji Múzeum

múzeumi világnap ünneplését 1977-ben határozta el a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM). A következő év május 18-án pedig megtartották az első világnapot.

Tavaly 158 ország 37 000 (!) múzeuma csatlakozott a világnaphoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumok kultúrákat bemutató, azokat gazdagító és a népek közötti megértést szolgáló szerepére.

A világnap kapcsán hadd meséljek a Tokaji Múzeumról és egy kicsit a hozzá kapcsolódó személyes élményeimről.

Olvass tovább

Let’s get ready! – tips for city walks

Let’s get ready tips? City walk? Now? Are you serious? – justified questions. Everyone thought finally it is time for excursions and travelling. We all have already done the packing, and were about to lock the door behind us. But unfortunately at least in Hungary we still have to wait for a while.

I hope to see you soon face to face in Tokaj. Until that moment, prepare for the traveling in mind, feel free to browse in these opportunities or read the blog!

In the descriptions of the guided tours you will find the duration of the program and the walking distance too. But also, let me give you some helpful tips on how to prepare for a walk in Tokaj.

Olvass tovább

Készülődjünk! – tippek városi sétához

Készülődjünk? Ugyan mire? – kérdezhetnéd joggal. Mindenki azt hitte, végre itt a kirándulások ideje, és felfedezhetjük a közelebbi vagy távolabbi belföldi vidékeket. Fejben már az utolsó simításokat végeztük, de sajnos még várni kell. Bízzunk benne, hogy hamarosan személyesen is találkozunk Tokajban valamelyik sétán.

Addig is készülődj fejben, böngéssz bátran az egyéni séták, vagy a közösségépítő lehetőségek között! Az egyéni élményséták leírásánál megtalálod a program időtartamát, és a megteendő sétatávot is. De emellett hadd adjak néhány hasznos tippet, hogyan is készülj fel a Tokaji sétára.

Olvass tovább