Évértékelő: 2023 a Tokaji séta életében

Mi minden történt a Tokaji séta életében 2023-ban? Magam is meglepődtem, mikor összeszedtem a történéseket. Virtuális és valóságos séták, előadások, tanulás, utazás, inspiráció.

Tartalmas év volt a 2023-as, sok sétával, eseménnyel. Nem tudom összeszámolni, ténylegesen hány kilométert tettem meg. Próbálom az időrendi sorrendet betartani, hogy semmi fontos ne maradjon ki. Íme.

Kezdjük a munkával!

Ez talán a megtartott előadások és a vendégek számával könnyebben összefoglalható.  

Mindjárt az év kezdetekor tartottam virtuális városnéző sétát a városi könyvtárban. A séták 5 évesek lettek, ebből az alkalomból hirdettem egy nyereményjátékot, amire szép számmal érkeztek a megfejtések, a nyertesek megkapták jutalmukat.

Tokaj városa 2023-ban ünnepelte fennállásának 950 éves évfordulóját. A Tokaji Múzeum városismereti játékot szervezett a helyi iskolák között, amelyben zsűritagként és feladat-alkotóként segíthettem a munkát. A városi évfordulóhoz kapcsolódóan röviden bemutattam a 140 éve született Mosolygó József életét, az általa írt Tokaj monográfiát. Örültem, hogy olyan emberek is eljöttek a Tokaji Múzeumban tartott előadásra, akik egyébként ritkán fordulnak meg tudományos-kulturális eseményeken. Erről később a Zemplén Televízió is készített egy riportot. Ha érdekel, itt megnézheted.

Kihívást jelentett idén is, hogyan tudok párhuzamot vonni a város története és a Református Gyerektábor tematikája között. Nem egyszerű az egészen kicsiknek – általános iskola alsó tagozat, vagy még kisebbek – bemutatni, hol is élnek, mi minden történt a várossal és lakóival számukra felfoghatatlan idővel ezelőtt.

Számos diák- és nyugdíjas csoport, valamint céges csoport és egyéni sétáló – összesen 700 főfedezte fel velem Tokaj szépségeit, rejtett értékeit, történelmét. Nagy megtiszteltetés volt, hogy velem sétált 2023. júliusában Spanyolország magyarországi nagykövete és a felesége. Ők voltak eddig a legmagasabb diplomáciai rangú vendégeim.

Tokajiséta - Spanyolország magyarországi nagykövete és a felesége

Szeptemberben a turizmus világnapjához és a Tokaj 950 évfordulóhoz kapcsolódóan egy rendhagyó sétát szervezem 9,5 látnivaló Tokajban címmel.

Októberben, a Szüreti Napok alkalmával ismét velem sétált a Kossuth Rádió Országjáró című műsorának stábja. Izgalmas kihívás volt élő adásban beszélni; egyik látnivalótól a másikig úgy eljutni 20 perc alatt, hogy a következő bejelentkezéskor ne levegő után kapkodva kelljen megszólalni. Eddigi munkám elismeréseként értékelem, hogy Tokaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülte számomra a Tokaj Város Kultúrájáért elismerést adományozta. A díjat 2024. január 22-én, Tokaj Város Napján vehettem át.

Tanulni, tanulni, tanulni…

Februárban beiratkoztam a Tokaj-Hegyalja Egyetem Örökségturizmus posztgraduális képzésére. A három félévből kettő már eltelt, lassan az újabb szakdolgozatomhoz kell kezdeni és a záróvizsgára kell készülni. Új iskolában, új képzésben, „első fecske” vagyok néhány társammal együtt. Ennek minden előnyével és hátrányával. A hétvégi konzultációk mellett most kevesebb idő maradt a sétákra. Az egyetemi képzés mellett tanulási-töltődési lehetőségem is szép számmal akadt az évben. Én úgy vagyok összerakva, ha valahová elmegyek, onnan minden információt és tudást szeretek felszívni. Szeretem, amikor a hatalmas tudásanyaggal bíró előadó színesen, humorosan osztja meg velem és más érdeklődőkkel széleskörű ismereteit. Így lett szlogen egy erdei séta után, hogy „a zöld küllő nem egy bicikli alkatrész.”

Felfedeztem Kisgyőrt, voltam Szegeden, igyekeztem még jobban megismerni Füzért és környékét. Teljesült egy nagy álmom, eljutottam a córdobai katedrálisba (meg még sok-sok spanyolországi bakancslistás helyre), októberben 10 napot töltöttem Spanyolországban. Erről a közeljövőben lesz majd egy külön beszámoló is a tervek szerint.

Többen szokták kiemelni a séták értékelésekor a humoromat. Ez sem jön csak úgy. Inspirálódni kell, leginkább Hadházi László – aki a tokaji Fesztiválkatlanban is teltházas előadást tartott -, vagy Kovács András Péter poénjaival. Mindez csak a jó alapokra, az egykori Kabaré Csütörtök c. műsorokban elhangzott jelenetekre, tréfákra épülhet.

Ennyi volt tehát nagy vonalakban az elmúlt esztendő. A 2024-es év reményeim szerint sok munkát, még több érdeklődő, nyitott, tudásra szomjazó sétálót tartogat.

Ha szeretnél csatlakozni az egyik sétához, nézd meg a Sétanaptárban feltüntetett lehetőségeket! Egyéni sétákra is van lehetőség, ennek egyeztetéséhez keress az elérhetőségek valamelyikén! És ne feledd: Tokaj nem csak bor!