Üdvözlet Tokajból

Kedves Olvasó!

Idegenvezetőként ezúton (is) szeretnék kedvet csinálni, hogy gyere el és személyesen is ismerd meg Tokaj városát, a világhírű Tokaji borvidék névadó települését.

A blogban írok várostörténetről, a térség történelméről, Tokajból származó, vagy Tokajhoz köthető híres emberekről is. Olvashatsz a fontosabb épületek történetéről, és Te is jelezheted, miről olvasnál szívesen. Mivel hiszem, hogy Tokaj nem csak bor, ezért borról ritkán fogok írni. Ezt a témát meghagyom a borászatoknak, borszakértőknek, sommelier-eknek.

Igyekszem majd a régi idők mindennapjaiból is hozni egy-egy érdekes történetet, anekdotát. Néhanapján pedig „elutazunk” a Tokaji borvidék többi településére is.

Na de hol járunk?

Első ránézésre úgy tűnhet, lemegyünk a térképről, valahová a Jóisten háta mögé még 5 km-rel! Innen nézve, viszont a világ többi része van messze.

Összességében Európa közepére, a Kárpát-medencébe, és Magyarország észak-keleti részére kell eljönni annak, aki látni szeretné Tokajt és ezt a vidéket. Ha az UNESCO Világörökségi listás helyeinek bejárása a bakancslistádon van, akkor Tokaj-Hegyalját sem hagyhatod ki. 2002-ben hivatalosan Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven került fel a listára. Egyébként tudtad, hogy a világon mindössze 14 borvidék van a világörökségek között?

Tokaj és a borvidék

Tokaj csak egyike a borvidék 27 településének, és el kell ismerni, hogy nem is itt vannak a legjobb dűlők, mégis erről a városról ismerik a térséget. Az „Akkor mégis miért?”-re a feltételezhető válasz a városnak a közlekedésben és a kereskedelemben betöltött fontos szerepe. Évszázadokig itt lehetett a révnél egyszerűen átkelni a Tiszán. Itt találkozik a Tisza és a Bodrog, az Északi-középhegység és az Alföld, az észak-déli és a kelet-nyugati kereskedelmi és hadi utak. És már történelemórán is megtanultuk, hogy az emberek folyók mellé, jól védhető és táplálékot adó természeti környezetben, valamint kereskedelmi útvonalak mentén szeretett letelepedni.

Nekem Tokaj a szülővárosom, az otthonom. Számomra bármelyik évszakban szép. Vakító napsütésben, sejtelmes ködben, csikorgó hidegben is ugyanaz és mégis más. Ha meglátom az 517 m magas Tokaji-hegy vulkáni kúpját, a Nagy-Kopaszt és rajta a 20. század vívmányát, a tv tornyot, már tudom, mindjárt hazaérek.

Kedves Olvasó! Bátorítalak, hogy gyere el Tokajba és ismerd meg a várost egy vezetett séta keretében.

Ha van olyan téma, amely Tokajhoz kapcsolódik és szívesen olvasnál róla a blogban, akkor a Kapcsolat menüpontra kattintva tudod eljuttatni hozzám.