Készülődjünk! – tippek városi sétához

Készülődjünk? Ugyan mire? – kérdezhetnéd joggal. Mindenki azt hitte, végre itt a kirándulások ideje, és felfedezhetjük a közelebbi vagy távolabbi belföldi vidékeket. Fejben már az utolsó simításokat végeztük, de sajnos még várni kell. Bízzunk benne, hogy hamarosan személyesen is találkozunk Tokajban valamelyik sétán.

Addig is készülődj fejben, böngéssz bátran az egyéni séták, vagy a közösségépítő lehetőségek között! Az egyéni élményséták leírásánál megtalálod a program időtartamát, és a megteendő sétatávot is. De emellett hadd adjak néhány hasznos tippet, hogyan is készülj fel a Tokaji sétára.

A legfontosabb, hogy légy nyitott! Ne félj vezetett sétára jönni! Én, az idegenvezető is emberből vagyok, és nem harapok. A szakma alapvetése a tényszerű ismeretközlés, de a tudást igyekszem élményszerűen, humorosan, feldolgozhatóan átadni. Engem sem nyűgöz le egy száraz, „ekkor született, itt élt és dolgozott…” jellegű, unott arccal előadó sétavezető. Ebből eredően igyekszem nem így csinálni.

Hogyan öltözz?

Kényelmesen, praktikusan. Most mondhatnád, hogy „kösz, sokat segítettél”. Tudom, a kényelmes mindenkinek mást jelent. Elsősorban kényelmes cipőben gyere, mert sétálni fogunk. A már bejáratott, kitaposott cipő a legjobb, legyen az sportcipő, vagy a jól megszokott „városi rohanós”. A szandál még jó lehet, de papucsot, magas sarkút, pláne tűsarkút nem javaslok. Kora tavasszal, és késő ősszel meg tud minket tréfálni az időjárás, így nem hátrány, ha ilyen sétákkor a cipő bélelt és vastag talpú.

A ruhád ne legyen szűk! Fontos, hogy ne szorítsa, ne dörzsölje sehol a testedet! Különösen igaz ez a fehérneműre, a zoknira és a nadrágra. A felsőruházat praktikusan réteges. Levenni le lehet, ahogy a bölcs öregek mondták, de ha fázol, a sétaélmény nem lesz az igazi.

Kiegészítők tekintetében egy sapka vagy kalap mindig jól jön (nyáron a napszúrás, ősszel-télen a hideg szél ellen), a sálat, kendőt, kesztyűt rád bízom. Ha borongósabb az idő, esetleg esőt jósolnak, az esőkabát véleményem szerint jobb, mint az esernyő.

A divat itt egyáltalán nem szempont, és a protokoll is csak a templomos sétánál.

Mit hozz magaddal?

A séták nem hosszúak, de a kapott információt néha „hígítani” kell, jól jöhet egy feltöltött kulacs, vagy egy újrahasznosítható flakon. Én is igyekszem szem előtt tartani a környezetvédelmi szempontokat a séták során.

Hasznos lehet a hátizsák, amibe a legszükségesebb dolgokat bele tudod tenni. Emellett „bele is tudsz kapaszkodni” a pántjába, hogy ne lógjon folyton a kezed. Ha a séta mellett még más terved is van, és egész nap járkálsz, lógatod a kezed, estére esetleg bedagadhatnak az ujjaid. Az egyik válladon, vagy a karodon hordott táska már a séta végére sem lesz kényelmes, nemhogy a nap végén. Tapasztalat.

Napszemüveg, napvédő krém. Ahogy a vicc mondja, előny, de nem feltétel. Főleg, ha érzékenyebb a szemed az éles fényekre. A tűző, vagy visszaverődő napfény hunyorgásra késztet, és az egész napi homlokráncolás sem kényelmes. A napvédő krémet ismét csak rád bízom.

Sétát könnyítő eszközök, társak pl. nordic walking bot, babakocsi, vagy a család négylábú tagjai (kutya, macska) a legtöbb sétára jöhetnek. A biztonság kedvéért viszont nézd meg, hogy az általad választott sétánál szerepel-e a kutyabarát piktogram. Néhány helyre (pl. múzeum, templom, némelyik pince) a kutya, macska nem vihető be. A sétaútvonalak babakocsival és kerkesszékkel is járhatók, probléma az épületekbe való bejutással van. De a piktogram ezt is jelzi.

A mesepontok – ahogy én hívom az egyes megállóhelyeket – környékén vannak ugyan padok, de nem biztos, hogy az épp szabad. Ha viszont mindenképp pihennél, hozhatod a botszékedet.

Remélem hasznosak voltak ezek az információk, és kedvet is kaptál, hogy ellátogass Tokajba, részt vegyél valamelyik sétán. Figyeld a sétanaptárat és a közösségi oldalt, ahol közzéteszem az aktuális séta időpontokat! Ha bármi kérdésed van, keress bátran. Igyekszem minél előbb válaszolni. A készülődést azért ne gondold túl! :) Egyébként bármilyen kiránduláshoz hasznos cuccokat találsz itt.